BG LEGIS
КАПИТАЛ ТОП
Когато икономиката расте с около 6% годишно, тези, които порастват три пъти повече, имат повод за празник. В тази група влизат 100-те най-големи компании, които през 2007 г. отчитат среден ръст на приходите от над 16 процента. Сигурно, когато си голям и вече имаш установен бизнес модел, растежът е по-лесен. Двигател на оборота са и поскъпналите стоки - най-вече металите, горивата и храните.

Местните "гиганти" заработват и голяма част от брутния вътрешен продукт на страната - приходите на стоте компании представляват малко над 80% от БВП през миналата година. Десетте лидера в класацията имат оборот от грандиозните дори за България 20 млрд. лева, което стои внушително на фона на БВП от 56.5 млрд. лева.

Акционери

Големите компании растат с помощта на чуждестранен капитал и опит - доказателство за това е, че в над половината от дружествата в класацията има международни акционери - основно европейски. Тук разликата в сравнение с преди пет години е значителна, защото тогава под 1/3 от компаниите лидери бяха с чуждо участие. Присъствието им дойде първо по линия на приватизацията, но през последните години те идват основно чрез покупка на български компании (например магазините "Пикадили", "Техномаркет") или като инвестират на зелено (стъкларските заводи на "Шишеджам", белгийските заводи за електроника ЕПИК, "Сензор-Найт индастриъл" и т.н.). Големите местни компании най-често влизат и в хоризонта на международните гиганти, които търсят да придобият фирма в бързорастящите икономики на Централна и Източна Европа. Само през миналата година нови собственици влязоха в БТК, "Кумерио мед", "Идеал стандарт - Видима" и др.

Трайна тенденция е и изтеглянето на държавата от големите дружества. Тя все още е собственик на 12 от компаниите в класацията, докато преди пет години броят беше над 30. С тази разлика, че отсега може да се предскаже намаляващият им брой догодина, защото БМФ и ТЕЦ "Бобов дол" са в напреднала фаза на приватизация и скоро ще напуснат държавната люлка.

Публичните дружества сред големите са едва 14, което показва как фондовата борса все още не е представителна за българската икономика. Година по-рано броят им е бил с едно по-малко. Отсега обаче може да се прогнозира, че през тази година групата им ще оредее с още две - БТК се подготвя да се оттегли от борсата, а "Кремиковци" може насилствено да я напусне, ако тръгне по пътя на фалита. Въпреки това може да се очаква, че ако не тази година, поне през следващите някоя от големите местни компании ще реши да търси финансиране от капиталовия пазар. Или пък, че средноголемите публични дружества ще пораснат бързо и приходите им ще надминат психологическата граница от 100 млн. лв.

Лидер

От години няма интрига в състезанието за български корпоративен шампион - неотменно лидерската позиция се държи от местна компания на руската "Лукойл". Дилемата е само с кое от двете си дъщерни фирми ще застане начело - бургаската рафинерия "Лукойл Нефтохим Бургас" или дистрибутора на едро и дребно "Лукойл България". През миналата година и двете дъщерни дружества порастват, което съвсем не е неочаквано предвид скока в цената на горивата. Отсега може да се прогнозира и рязък скок в приходите на "Лукойл България", която всеки момент се очаква да придобие 75 от бензиностанциите на конкурента си "Петрол" и една петролна база срещу 237 млн. евро. В комбинация с още по-скъпите горива лидерското място на "Лукойл" изглежда непоклатимо и през следващата година.

Поскъпващата електрическа енергия довежда и до леко разместване в следващите позиции - държавната НЕК изпреварва миналогодишния вицешампион "Кумерио мед". Другата причина е, че медодобивният завод край Пирдоп миналата година два месеца почти не работи заради модернизация и разширяване. Затова пък тази година спокойно може да се очаква, че "Кумерио мед" ще има основания да се състезава за подгласник на "Лукойл".

Метали

Поредна хубава година изживяват и заводите от металургичната индустрия. Високите цени и нарастващото търсене водят до скок в приходите на почти всички български представители на сектора. Най-видим е разцветът при "Стомана индъстри", "Промет стиил" и ОЦК - Кърджали. Изключение от групата на печелившите е "Кремиковци". Макар че на хартия комбинатът отчита растящи приходи, отчетът на компанията още не е одитиран, а този за 2006 г. е с отказ от заверка. Затова и анализът на предоставените данни е спорен. За никой не е тайна, че "Кремиковци" от години работи на загуба, а през 2008 г. е на крачка от фалита. Заради тежкото му финансово състояние, той работи с намалена мощност и по всяка вероятност в следващата класация "Капитал 100" ще е извън клуба на компаниите с приходи над 1 млрд. лв. Затова пък до няколко години може да се очаква нов металургичен представител класацията - през есента австрийската Voest Alpine ще избере къде да изгради нов стоманодобивен завод за 5 млрд. евро, а България има огромни шансове да бъде предпочетена. В клуба на "милиардерите" на "Капитал 100" скоро може да дебютира и "Стомана индъстри", която през тази година откри нов цех, с който удвои производството си.

Индустрия

Традиционно индустрията не е силно представена сред най-големите компании, заради липсата на огромни предприятия за производство на машини, автомобили и т.н. Все пак заводи като "Либхер" (за хладилници), "Монбат" (за акумулатори), ЕПИК и "Сензор-Найт индастриъл" (за електроника), както и представителите на химическата индустрия като "Агрополихим" и "Солвей - Соди" могат да отчетат суперуспешна година - приходите и печалбите им растат значително, а плановете им за в бъдеще са само в посока увеличаване на производството.

В леката индустрия също нямат основания за притеснения. Най-бързо порастват представителите на сектора храни и напитки - "Кока Кола", "Нестле", "Белла", "Крафт фуудс". Текстилният бранш все още остава само с два представителя в клуба на големите въпреки че в сектора работят много фирми и износът на продукция надхвърля милиард. И двамата обаче са част от италианската група "Миролио". Компанията преструктурира българския си бизнес през миналата година, като го преразпредели между дъщерните си дружества, затова приходите на едната се покачват много, а на другата леко падат.

Търговия

Над 1/3 от фирмите в "Капитал 100" са от сектора на търговията. С най-многобройни представители са веригите за продажба на горива. Общият знаменател между тях е, че всички са под контрола на чуждестранни собственици и че бизнесът им расте - чрез разширяване на веригите бензиностанции, увеличаване на приходите заради растящите цени на петрола и скачащия акциз. Почти сходна е картината и във веригите за продажба на хранителни стоки и бяла и черна техника - увеличаващото се платежоспособно търсене и новопостроените обекти водят до ръст в приходите им. Трайно присъствие в клуба на големите вече имат и вносителите на автомобили, които имат повече от приятен скок в продажбите и тенденцията едва ли ще се обърне скоро. Новите в клуба на големите са търговците с метали, кабели, машини за селското стопанство и строителството, които вече имат обороти от милиони заради растящата икономика и свързаните с тях сектори.

Строителство

Бумът в строителството на сгради и пътища вече доведе първите три големи фирми в клуба на големите. Първи в групата влизат изпълнителите на големи инфраструктурни обекти и сгради. Отсъствието на инвеститорите в недвижими имоти се обяснява с факта, че за всеки отделен проект се създава ново дружество, за да се разпредели рискът. Затова пък те дебютират в класацията с консолидираните приходи.

Губещи и липсващи

2007 г. не е бляскава за всички големи фирми. Девет компании от класацията са с намаляващи приходи, като при половината от тях причината е в преструктуриране на бизнеса или пък заради временно спиране за ремонт и разширяване на производството.

Някои от тях отстъпват от завоюваните територии. Например БТК се премества няколко позиции назад вероятно заради отлива на клиенти на фиксирана телефония. Затова пък приходите на GSM дружество й "БТК мобайл" растат, но заради солидните инвестиции то все още работи на загуба. Отстъпление в резултата има и "АЕЦ Козлодуй", но тук причината е извън компания - просто част от мощностите й бяха затворени. Търговците на български цигари отчитат спад в продажбите заради масовото навлизане на вносни продукти на сходни цени.

И на пръв поглед е доловима лисата на представители на някои от най-динамичните и големи за икономиката ни отрасли - туризма и селското стопанство. Тук обяснението е едно и също - раздробена собственост. И докато при туризма консолидацията скоро вероятно ще доведе пръв представител на сектора в клуба на големите, то при земеделието на хоризонта не се задава компания, която скоро да доближи границата от 100 млн. лв.