За 2009 г. Девин АД очаква консолидирани продажби в размер на 82 млн. лв. и печалба от близо 3 млн. лв., съобщиха от компанията на пресконференция днес. През 2008 г. компанията отчете консолидирани продажби от 69,1 млн. лв. и нетна печалба от 804 хил. лв.Фокусът ще е насочен и върху структурното управление на паричния поток и по-конкретно върху намаляване на вземанията. През 2009 г. ще има намаляване на себестойността поради голямата ефективност на новите машини и по-ниската цена на петрола, която вероятно ще се задържи и през 2009 г., заяви Лъжански.
BG Legis Барометър
Анализ от Doing Business за Инвестиции в Световен мащаб
Сингапур са начело на класацията за най - лесен достъп за бизнеса в света. Последна е Демократична Република Конго, а България е на 46 - то място от общо 178 страни.
Пълният анализ и класация...
Анализите са с изключителното съдействие на
&
BG LEGIS
Върни на основната страница:
По предварителни данни в консолидирания отчет на Свилоза АД за 2008 г. ще бъде отчетена загуба, каза за Investor.bg изпълнителният директор на дружеството Михаил Колчев.Загубата се дължи главно на основното предприятие от групата – производителя на целулоза Свилоцел ЕАД, Свищов, което за последните три месеца на миналата година претърпя загуби в размер на около 6 млн. евро. Също така, по предварителни данни, общата годишна загуба на Свилоцел се очаква да бъде около тази сума, а консолидираната загуба на Свилоза – по-малка.
LOSE -Поименни компенсационни бонове PKB/BLKC
Последна цена (лева)0.31 Промяна (лева)-0.02 Промяна (%)
-6.4%
WIN -   Холдинг Пътища АД (HDPAT/6H2) 
Последна цена (лева)1.83 Промяна (лева)0.21
Промяна (%)
+13.3%
Графика и Анализ на
печалбата в банковата система за тримесечието на 2008
/Прочети/
Trade Now!
week 7
2008 – годината на мечия пазар
От: Андрей Любенов
04.07.2008
Случващото се на световните борси през първите шест месеца дава пълни основания да наречем 2008 „годината на мечките“. Не заради поредната инициатива на Бриджит Бардо, а защото в борсовата търговия трайно са се насадили мечи настроения – основните индекси препускат надолу и от пазара постепенно изчезват и бикове, и прасета, и кокошки.
На фона на впечатляващите понижения на индексите в целия азиатски район и драстичните спадове на борсите в Централна и Източна Европа, инвеститорите все по-често насочват поглед към развитите пазари с цел да открият сигнали за посоката на движение през следващите месеци. А те никак не са обнадеждаващи – инфлацията гони рекордни стойности в глобален мащаб и все по-често се заговаря за спад на икономическия растеж поради скока в цените на суровините.
Сравнение на десетте най-големи по пазарна капитализация борси в света според информационната агенция Bloomberg, представени с основния си индекс, показва, че от началото на годината сме свидетели на мечи пазар в 5 от общо десет от тях. По дефиниция като такъв пазар обикновено се посочва борса със спад на основния си индекс от над 20 на сто и към момента, считано от 1 януари досега, като такива могат да се посочат борсите в Германия, Франция, Италия, Испания и Хонконг. Всички те губят между 20 и 24 на сто за първото шестмесечие на годината.
Проблемите обаче не свършват дотук – ако времевият хоризонт бъде върнат с около 2 месеца и половина назад, а именно – до октомври 2007 година, в категорията на мечия пазар попадат още Япония и Швейцария. Погледът назад е подходящ в настоящата ситуация, тъй като драстичните борсови спадове започнаха именно в средата на октомври, когато редица пазари отбелязаха исторически максимуми.
На пръв поглед встрани остават основните индекси във Великобритания и САЩ, но това може да се обясни с обстоятелството, че в тези две държави напрежението започна още по-рано и индексите им не почти не попаднаха в еуфорията от началото на есента. За американския пазар ситуацията дори е малко спорна, тъй като ако бъде взет под внимание индексът Dow Jones, то спрямо началото на декември определено наблюдаваме мечи пазар.
Лъч на надежда дава представянето на бразилският индекс BOVESPA, който въпреки масовите разпродажби в глобален мащаб успява да регистрира ръст от началото на годината. Повишението за първите шест месеца е минимално – едва 1,8 на сто, но все пак и това може да се отчете като успех. Причините за оптимизма в Бразилия са доста – валутата на страната остава стабилна срещу еврото и се представя отлично на фона на паричните единици на далеч по-развити държави като Япония и САЩ. Страната е износител на значителен брой суровини и това може да помогне за преодоляване на заплахата от забавяне на растежа.
Фактите за полугодието са такива. Какви ще бъдат след шест месеца – предстои да видим. До тогава за пазари като нашия остава надеждата кризисната ситуация на световните борси да позатихне и с това да се върне интересът към развиващите се страни – пример за това има в лицето на Бразилия.
[ГЛЕДАЙ ИКОНОМИКА ТВ]